Projekt "Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji III"

Azylové domy

Dům  Sv. Petra v Záblatí je azylovým zařízením pro muže  kteří :

• Přišli o své zázemí
  • Vrátili se z výkonu trestu odnětí svobody
  • Ukončili ústavní léčbu závislosti
  • Žijí tzv. „na ulici“

Potřebným jedincům je

• nabídnuto ubytování s možností stravy
  • poskytnutá psychická podpora
  • poradíme jak v praxi uplatnit svá práva
  • pomáháme nalézt zaměstnání a vlastní bydlení

V rámci svého volného času mají klienti možnost provozovat zemědělskou činnost zaměřenou na chov domácího zvířectva, což u klientů pomáhá rozvíjet pracovní návyky a zodpovědnost ke svěřeným úkolům.

Azylový dům má kapacitu 13 lůžek, vytíženost se pohybuje průměrně nad 82%, což ukazuje na fakt, že služba je v tomto regionu hojně využívaná. V objektu se nachází rovněž společenská místnost, společná kuchyň a společná koupelna.  Za rok 2014 prošlo zařízením 44 uživatelů. Zařízení funguje na komunitním způsobu života, kde uživatelé získávají potřebné dovednosti a obnovují si zejména pracovní návyky, k čemuž klientům slouží i hospodářské budovy, kde se mohou klienti zapojit do pracovní činnosti se zvířaty, mohou se zapojit i do práce na zahrádce, či zpracování dřeva, nebo drobných oprav budov a podobně. Na dvoře se nachází i odpočinková pergola pro venkovní odpočinek nebo i pro pořádání i kulturních akcí.

Snahou je zapojit klienta co nejdříve na trh práce. K naplnění tohoto cíle služba spolupracuje s Úřadem práce a s jinými organizacemi, které realizují projekty na zaměstnání cílové skupiny.

Dům Sv. Dominika Savia pro matky s dětmi

Azylový dům poskytuje klientkám tyto služby:

• Ubytování pro matky s dětmi a těhotné či osamělé ženy
  • Pomoc při jednání s úřady a hlavně při vyřizování sociálních dávek
  • Osobní rozhovory s pracovníky zařízení
  • Praktická pomoc s vedením domácnosti, finančních záležitostí a péčí o děti
  • Materiální pomoc (potraviny, hygienické prostředky atd.)

Služba je poskytována od roku 1998 v bývalém objektu kasáren, který je umístěn v klidné lokalitě v okrajové zóně města. Cílen této služby je podpořit uživatelky v jejich snaze o osamostatnění a návrat do běžného života. Klientky tak mají klidné zázemí pro výchovu svých dětí, které v první řadě trpí sociálními nedostatky svých rodin.

Kapacita azylového domu je 7 pokojů (tj. 23 lůžek celkem). Dále je rodinám nabídnuta společenská místnost, sušárna prádla, společná kuchyň, společná koupelna a pro děti do 3 let je v objektu i oddělený mycí kout. Děti mají k dispozici i dětské hřiště, které náleží k areálu budovy.  Obsazenost se dlouhodobě pohybuje okolo 67%.

Za rok 2014 prošlo zařízením 21 uživatelek a 33 dětí. Služba je poskytována v nepřetržitém provozu, včetně svátků.

• Poskytnutá výše dotace pro oba azylové domy celkem: 2.175.012,-Kč
  • Období realizace: 1. ledna 2015 – 30. září 2015

Terénní program – MOST NADĚJE

Prostřednictvím vymezených druhů sociálních služeb jsou podpořeny osoby sociálně vyloučené a osoby ohrožené sociálním vyloučením, mezi které v tomto případě patří:

• Osoby se zdravotním postižením
  • Etnické menšiny a osoby z jiného sociokulturního prostředí
  • Imigranti a azylanti
  • Osoby bez přístřeší
  • Oběti trestné činnosti, oběti domácího násilí, oběti obchodu s lidmi, osoby komerčně zneužívané

V rámci této služby poskytujeme:

• Poradenství – sociálně právní, zdravotně sociální, finanční (dluhové)
  • Pomoc při hledání zaměstnání a orientaci na trhu práce
  • Pomoc obětem domácího násilí
  • Posilování praktických dovedností a návyků potřebných pro zajištění chodu domácnosti a péče o děti
  • Pomoc při prosazování práv a zájmů (doprovod na úřední jednání, vyplňování úředních dokumentů, komunikace s úřady a institucemi

Služba je:

• anonymní
  • diskrétní
  • bezplatná

Terénní program Most naděje aktuálně poskytuje službu v celkem 35 obcích, z celkem 65 obcí v rámci působnosti ORP Prachatice a ORP Vimperk. Polovina obcí těchto dvou rozlehlých okresů je tak pokryto naší aktivní službou Terénního programu. Pracovníci se věnují v průběhu roku min. 260 uživatelům. Působíme i ve vyloučených romských lokalitách.

Terénní služba Prachatice

• Poskytnutá výše dotace: 541.800,-Kč