MDŽ: Charita pro ženy a květina je bonusem

Ilustrační foto Jakub Žák

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se snažíme ženám projevit úctu. A také jim aktivně pomoci, protože rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Na ženách obvykle leží hlavní tíže péče o domácnost a děti. Pokud se rozpadne rodinné soužití, ocitají se ženy ve velmi svízelných situacích. Řada z nich je mnohdy nedokáže sama řešit. Na straně všech ohrožených a bezbranných tradičně stojí i Charita Česká republika.

Postní almužna 2019: Kdo se postí, ať je milosrdný

Českobudějovická diecéze, jižní Čechy, Č. Budějovice – Diecézní charita Č. Budějovice společně s Pastoračním střediskem českobudějovického biskupství také letos nabízí možnost zapojit se do tzv. Postní almužny. Postní papírové pokladničky si mohou lidé vzít v kostele o 1. neděli postní (letos 10. března). Princip je jednoduchý: peníze na požitky, které si během postního období odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky a tu na konci postu přinesete zpět do kostela. Výsledná částka pomůže Charitě i pastoračním projektům v diecézi.

Postní zastavení na Lomci

V pondělí 4. března 2019  se na Lomci u Vodňan uskutečnilo Postní zastavení pro pracovníky charit českobudějovické diecéze na téma „Berme život s nadhledem“.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2019 sečetla českobudějovická diecéze jako první

České Budějovice, jižní Čechy; českobudějovická diecéze – Výsledky Tříkrálové sbírky v českobudějovické diecézi jsou sečteny. Jako vůbec první ze všech diecézí v republice zná českobudějovická diecézní Charita kompletní výsledek sbírky: 7 499 909 Kč. Oproti loňskému roku hlásí nárůst o více než 300 tisíc korun.  Peníze pomohou např. seniorům, zdravotně postiženým, matkám s dětmi, lidem bez domova, a to zejména v regionech, kde se koledovalo.

Vedení českobudějovických Charit přineslo požehnání svým partnerům

České Budějovice –  Tři králové z Charity  v pondělí 7. ledna dopoledne přinesli požehnání hned do několika spřátelených institucích v Českých Budějovicích. V netradiční roli Třech králů se objevili prezident a ředitel Diecézní charity Č. Budějovice a ředitel Městské charity Č. Budějovice. Charitní Tři králové za doprovodu kytary zapěli koledu My Tři králové jdeme k vám a symbolicky zpěvem a formulí C + M + B 2019, psanou svěcenou křídou, požehnali svým partnerům a spolupracovníkům.

Žehnání koledníkům

1. ledna 2019 od 9:30 hodin se v kostele sv. Jakuba uskuteční žehnání koledníkům a jejich následné vyslání do ulic.

Tříkrálová sbírka začíná! 1. ledna vyrazí na koledu tisíce charitních králů

Ilustrační snímek Jakub Žák

Jedenáctiletý Vojta nepůjde příští pátek do školy, ale přesto ho čeká náročný den. Spolu s Aničkou a Damiánem se vydají na tříkrálovou koledu. Předpověď počasí zatím slibuje teploty kolem nuly, to by mohlo jít dobře. Horší by bylo, kdyby napadl sníh jako předloni: v hábitech tří králů se závějemi brodí hůř, rychle nasáknou vodu a snadno mrznou. Vojtova skupina bude koledovat jeden den, pak je vystřídají jiní. Koledníky dobročinné Tříkrálové sbírky tak můžete potkat v ulicích od 1. do 14. ledna. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí.

Dar splněného přání: Papež František se seznámil s životní příběhem paní Marie

Vatikán, České Budějovice, Veselí nad Lužnicí – Delegace z Českých Budějovic během audience u papeže Františka předala "3 jablka", dary od sv. Mikuláše: požehnané pivo, perníky pro sociálně slabé rodiny a splněné přání setkání s papežem. Hned dva dary měly co dočinění s českobudějovickou diecézní charitou – Požehnaný ležák a splněné přání setkat se s papežem. Svatý otec se seznámil s životním příběhem paní Marie Jarošové, obyvatelky charitního Domu sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí.

Požehnané pivo podpoří službu Diecézní charity

České Budějovice –  V sobotu 1. prosince 2018 bude zahájen prodej Požehnaného piva. Ve stánku Budějovického Budvaru na náměstí Přemysla Otakara II. v rámci adventních trhů  s prodejem budou pomáhat dobrovolníci z pivovaru, Diecézní charity Č. Budějovice, Biskupství českobudějovického i města České Budějovice. Výtěžek z prodeje věnuje pivovar Diecézní charitě České Budějovice. 123 jednolitrových ručně balených lahví navíc přijme Svatý otec papež František jako osobní dar při generální audienci 12. prosince.

Lidé bez domova nemusejí mrznout na ulici

Praha, českobudějovická diecéze – Mrazy udeřily a lidé bez domova opět strádají na ulicích. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Mnoho bezdomovců sem i přes to však vůbec nepřijde. Charita apeluje, aby lidé nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova.