Prosinec ve Farní charitě

Adventní čas se v našich azylových domech nesl v duchu příprav na Vánoce, ale přes to všechno se Domu sv. Petra nevyhnulo infekční onemocnění. Čekání se vyplatilo, Ježíšek přišel do našich azylových domů a i do rodin spolupracujících s terénním programem Most naděje, hlavně díky zapojení do akce Krabice od bot a i štědrosti dalších dárců.

Charitní domov sv. Dominika Savia navštívil s nadílkou Mikuláš s andělem a čertem. Následovalo pečení vánočního cukroví, jehož vůně naplnila celý dům. Aby čas rychleji utíkal, uskutečnilo se i Vánoční setkání s Lenkou Hanžlovou, při kterém si děti povídaly o adventu a blížících se Vánocích. A pak přišel čas ozdobit vánoční stromeček a do Štědrého dne zbývaly jen hodiny. Štědrý den byl ve znamení nedočkavosti a těšení. Ještě před tím, než došlo na rozbalování dárků, byla společná večeře. A pak konečně dárečky. Díky štědrosti dárců, kteří se zapojili do akce Krabice od bot či využili jiné možnosti dárcovství, měly naše děti opravdu veselé Vánoce, na které budou dlouho vzpomínat. Krásné dárky by jim jejich maminky z vlastních prostředků mohly jen stěží dopřát.

A jak to bylo s infekčním onemocněním v Domě sv. Petra pro muže? Jednalo se o přednášku MUDr. Ivany Krabatschové z Českého Krumlova. Poutavě a srozumitelně vysvětlila, jak je to se vznikem těchto onemocnění způsobovaných mikroorganismy (bakteriemi, viry, houbami, parazity, atd.). Domácí zabijačka byla pro všechny velkým kulinářským zážitkem. Zpracování masa a výrobu tradičních pochoutek, jakými jistě jitrnice, jelita a prejt jsou, bylo vedeno zkušeným řezníkem. Ještě v předvánočním týdnu se uskutečnilo Předvánoční posezení ubytovaných mužů, zaměstnanců Farní charity a také zástupců farnosti. Podával se bramborový salát, vepřové řízky a také vánoční cukroví. I zde došlo na nadílku a každý obdržel svůj vánoční dárek.

V předvánočním týdnu se nadělovalo i v domácnostech spolupracujících s terénním programem Most naděje. Děti našly díky štědrosti dárců pod vánočním stromečkem víc dárků, než očekávaly, a to vše díky akci Krabice od bot.